Temporomandibular eklem (TME) yani çene eklemi kulağın hemen önünde bulunmakta olup alt çenenin hareketlerini sağlar. Eklem yapısı göz önünde bulundurulduğunda; üst ve alt çene kemikleri, bu kemikler arasındaki kıkırdağın yapısı ve bunlara bağlı kas ve lifler akla gelmelidir.
Geçirilen büyük travmalar, diş sıkma, diş gıcırdatma gibi küçük devamlı travmalar, iltihabi hastalıklar, diş ve çene yapısının gelişiminde bozukluklar çene eklemi hastalığının sebepleri arasında sayılabilir.
Çene ekleminden ses gelmesi, çeneyi açıp kapatırken kısıtlanma veya aşırı hareket olması, kulak, baş ve boyun bölgesinde ağrı olması, dişlerde aşınma, diş gıcırdatma vs. eklem sorunları yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Ağız ve diş sağlığı konusunda sorun yaşayan kişilerin, mutlaka çene eklemlerinin sağlığı konusunda da Ağız Diş ve Çene Cerrahisi uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Erken teşhis ve tedavi eklem sağlığının kısa zamanda geri kazanılması açısından çok önemlidir.
Eklem hastalığının cerrahi olmayan tedavi seçenekleri arasında stres tedavisi, splint (gece plağı), ilaç tedavisi, fizik tedavi gibi alternatifler bulunmasının yanı sıra; hastalığın nedenlerinin ortadan kaldırılmasında dental ve protetik restorasyon gibi kalıcı tedaviler sayılabilir. Artosentez, artroskopi, botox uygulaması ve bazı eklem operasyonları gibi cerrahi tedavileri de mevcuttur.